Router

Den router, din internetudbyder har stillet til din rådighed, er ikke altid konfigureret så den er tilpasset dine behov bedst muligt.

Nogle udbydere giver derfor deres brugere mulighed for selv at konfigurere og fintune routeren.

Hvis ikke dette er en mulighed, kan en udskiftning af router være en løsning.

Athene IT-Consult kan hjælpe dig i begge tilfælde.

Din trådløse router er en lille computer med flere forskellige funktioner: router, firewall, accesspoint og andre netværksservices.

home_networking

En router er en netværksenhed, der gør det muligt at etablere forbindelse mellem to forskellige netværk; I vores tilfælde forbindelse mellem vores hjemmenetværk (med computere, printere, telefoner, tablets, TV mv) og internetudbyderens (ISP) netværk – der videre er forbundet med det store internet (WWW). For de fleste er router-funktionen nok den mindst interessante.

juanjo_Firewall

Din router indeholder også en firewall – på dansk: brandmur – der i sin standard opsætning sikrer, at netværkstrafik indefra dit hjemmenetværk kommer videre ud på internettet, mens trafik fra internettet ikke uhindret kan komme ind på dit hjemmenetværk. Hvad betyder det så?

Det betyder, at du kan surfe på internettet og bruge e-mail, mens andre brugere ikke kan kontakte – og evt. overtage – computere på dit netværk. Firewallen beskytter dine computere mod uvedkommende adgang.

Det kan derfor være nødvendigt at konfigurere på din routers firewall for at opnå en bestem ønsket funktionalitet, fx ekstern adgang til en server eller NAS på dit netværk.

no_hope_Wireless_access_point

De fleste routere til det private hjemmemarkedet indeholder i dag et accesspoint med mulighed for trådløs opkobling  fra bærbare computere, tablets, telefoner, TV mv. – deraf navnet trådløs router.

I routeren er der normalt også en DHCP server, der administrerer IP-adresser på dit hjemmenetværk.

Derudover kan routeren indeholde andre netværksservices, såsom DLNA, FTP og VPN mv.

Ligesom med biler så findes routere også i et stort antal mærker, modeller og prisklasser. Og du kan som tommelfingerregel regne med, at prisen signalerer hvor meget funktionalitet og ydelse, du får.

Jeg har god erfaring med trådløse routere fra ASUS.

Athene IT-Consult rådgiver gerne om valg af router og dens opsætning, så den matcher dit behov.